Skriveno blago dinastije Nemanjić

Manastir-Studenica-skriveno-blago

Legenda o skrivenom blagu u samostanu Studenica!

Svako voli kada čuje te tajanstvene reči “skriveno blago”, a još više interesovanja donosi kada čujemo da je jedna od najčuvenijih legendi o skrivenom blagu u Srbiji vezana za Manastir Studenica. Smeštenom u dolini reke Ibar, nedaleko od Kraljeva. Samostan je podignut u 12. veku, za vreme vladavine Stefana Nemanje, osnivača srpske srednjovekovne države, i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika srpske istorije i kulture.

LOKACIJA MANASTIRA

STUDENICA

Prema legendi, u samostanu se krije veliko blago koje su monasi sakrili tokom turske vladavine. Prema nekim pričama, reč je o zlatu i dragocenostima koje su monasi skupili tokom vekova, dok drugi tvrde da se radi o knjigama i drugim artefaktima koji su bili od velikog kulturnog značaja za srpski narod.

skriveno-blago

Gde se nalazi skriveno blago?

Priča kaže da je blago sakriveno u tajnoj prostoriji, koja se nalazi negde u dubinama samostana. Kako bi se došlo do nje, potrebno je pronaći tajni prolaz koji je sakriven u jednoj od zidnih niša. Legenda kaže da su samo najveći poznavatelji samostana i tajni koji se u njemu kriju uspevali da pronađu tajni prolaz i da uđu u prostoriju u kojoj se nalazi blago!

skrivene-prostorije

Da li je ovo skriveno blago nekad pronađeno?

I ako su mnogi pokušavali da pronađu skriveno blago u samostanu, do danas niko nije uspeo da ga pronađe. Ipak, legenda o skrivenom blagu u samostanu Studenica i dalje živi i privlači mnoge avanturiste koji žele da otkriju tajne koje se kriju u ovom znamenitom srpskom manastiru.

Ukoliko želite da posetite samostan Studenicu i pokušate da pronađete tajni prolaz koji vodi do skrivenog blaga, morate biti spremni na veliku avanturu i mnoge izazove. Ipak, samostan predstavlja jedan od najlepših spomenika srpske srednjovekovne arhitekture i vredno je posete bez obzira na to da li ćete pronaći skriveno blago ili ne.

Scroll to Top