Ruka Svetog Jovana Krstitelja Se Nalazi Na Cetinju - Da Li Ste Znali Da Se Jedna Od Najvećih Hrišćanskih Relikvija Čuva Na Balkanu!?

Mnogi i dan-danas ne znaju da se jedna od največih hrišćanskih relikvija čuva na Balkanu, u Cetinjskom manastiru. Desna šaka Svetog Jovana Krstitelja, ruka koja je dodirnula Gospoda našeg Isusa Hrista i krstila ga u reci Jordanu.

Danas spada u red navrednijih hrišćanskih relikvija, a čast da je čuva ima upravo Cetinjski Manastir. A kako je ova relikvija od Jerusalima došla sve do Crne Gore, naučićete ovde uz jedno zanimljivo putovanje kroz istoriju.

Gde se nalaze 2 prsta sa ruke Svetog Jovana?

Ruka Jovana Krstitelja je iz Antiohije u 4. veku doneta u Carigrad. Dočekana je svečano uz psalme i pesme. Njeno poslednje skrovište bilo je u Aja Sofiji.

U to vreme od ruke su bila odvojena dva prsta. Jedan je danas u Otomanskom muzeju u Istanbulu. Dok se drugi nalazi u Sijeni i interesantno je što se na kivotu u kome se čuva nalazi natpis na srpskom: „Pretečina desnica Jovanova, pomeni mene Savu arhiepiskopa srpskoga!”

Sveti Sava je dobio drugi prst i položio ga u manastir Žiču. Kasnije je čuvan u Pećkoj patrijaršiji do 1458. Jelena, žena despota Lazara ih je odnela u Moreju/Peloponez.

Ubrzo su sakrivene u Italiji u Sijeni, u hramu Svete Marije.

Kako je ruka Svetog Jovana došla do Cetinja?

Ruka je ostala u Carigradu i posle pada pod Osmanlije, sultan Bajazit Drugi je poklanja ostrvu Rodos. Sulejman Prvi osvaja to ostrvo i relikvija je odneta na Maltu gde je počivala 250 godina dok Napoleon nije osvojio to ostrvo 1798.

Car Rusije Pavle Prvi je dobio svetu ruku i smestio je u Zimski dvorac. Tu se nalazila do 1917. kada je majka poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog odnela ruku u rodnu Dansku.

Tu je, u dogovoru sa mitropolitom kijevskim, rešila da ruku pokloni dinastiji Karađorđević, u znak zahvalnosti za prihvatanje desetina hiljada ruskih izbeglica i tako se ona obrela u Sremskim Karlovcima da bi kasnije bila čuvana u riznici crkve pri dvoru na Dedinju.

Posle bombardovanja Beograda, kralj Petar Drugi Karađorđević je pri povlačenju poneo ruku i sakrio je u Ostrogu i ona je tu provela rat.

U jednoj policijskoj raciji ruka je oduzeta crkvi i doneta u Podgoricu, a onda u Beograd. Tu je bila u državnom trezoru sve do 1978. kada je poklonjena manastiru Svetog Petra na Cetinju, gde se i danas nalazi.

Ruka SV Jovana Krstitelja

Uzbudljiv put je imala ruka Svetog Jovana, ali relikvija takve vrednosti verovatno i zaslužuje neverovatnu priču.

Mi pozivamo sve čitalace da kada prolaze kroz Crnu Goru svrate do Cetinjsokg Manastira i poklone se ovoj relikviji, za koju verovatno i pored svih ovih priča nismo svesni koliku vrednost ima za naš narod.

A kada smo već kod Crne Gore, pročitajte neke od saveta koje smo za vas spremili ako putuje tamo – https://balkanturizam.com/crna-gora-priprema-putovanje/

Scroll to Top