Mesto Gde Se Spaja Magija Pegasove Legende i Čudesne Mineralne Vode!

balkan-turizam-rogaška- slatina-slovenija

Najstarije banjsko lečilište u Sloveniji krije zanimljivu legendu i tradiciju proizvodnje stakla. Rogaška Slatina, udaljena tek nešto manje od 500 kilometara od Beograda, ne samo da pruža izuzetan smeštaj u vrhunskim hotelima već i nudi tretmane, masaže i sve potrebno za potpuno uživanje.

beograd-balkan-turizam-rogaška-slatina

Po čemu je Rogaška Slatina poznata?

Osim što je bila poznata po banjskom turizmu, Rogaška Slatina je bila domaćin čuvenoj fabrici stakla u periodu tadašnje Jugoslavije. Međutim, otkriće izvora vode bogate magnezijumom postalo je ključno za promociju ove destinacije. Voda koja izvire na dubini od 280 do 660 metara, flaširana i dostupna u prodaji, smatra se izuzetno korisnom za gastrointestinalne probleme, regulaciju nivoa šećera, krvnog pritiska, holesterola i opšte blagostanje organizma.

balkan-turizam-rogaška- slatina

Kako je mineralna voda pronađena!

Legenda koja prati ovo otkriće vodeže nas do starogrčkog boga mora, Posejdona, i njegovog sina Pegasa. Pegasus, predstavljen kao krilati beli konj, imao je dar da tamo gde bi kopitom dotakao tlo, izvirao bi izvor vode. Legenda kaže da je bog Apolon naredio Pegasu da udari kopitom tačno na mestu gde se danas nalazi izvor u Rogaškoj Slatini.

Danas, Pegasus je postao simbol ovog banjskog lečilišta, a legenda o njegovom otkriću svedoči i nemačka monografija iz 1867. godine, prvi zvanični istorijski zapis o izvoru lekovite mineralne vode u Rogaškoj Slatini.

Pegasus-Rogaska-Slatina

Turističke atrakcije Rogaške Slatine!

Mimo lekovitih svojstava, Rogaška Slatina nudi i razne turističke atrakcije. Posetioci mogu uživati u šetnji prelepim banjskim parkom, bicikliranju, posetiti kapelu posvećenu Svetoj Ani, skulpturu Pegaza, paviljon Tempel, kao i Pivnicu mineralne vode gde mogu direktno probati vodu sa izvora.

Kristalna dvorana, domaćin mnogih manifestacija, pruža uvid u bogatu istoriju, dok muzej Anin dvor posetiocima pruža detaljan pregled istorije i znamenitosti Rogaške Slatine.

U prošlosti, ovaj slovenački grad bio je domaćin najpoznatije fabrike stakla u okviru bivše Jugoslavije. Danas, turisti imaju priliku posetiti fabriku i saznati više o tradicionalnoj proizvodnji stakla, kao i uživati u prodajnom salonu sa prelepim proizvodima.

Pročitajte naše skorašnje objave!

Scroll to Top